Ny kunstig intelligens måler din biologiske alder med stor præcision. Det kan afsløre, om livsstilsændringer og medicinske præparater øger sandsynligheden for et langt og sundt liv. Det viser ny international forskning lavet i samarbejde med Center for Sund Aldring på Københavns Universitet på Blegdamsvej 3B, 2200 København N.

Foto: ABW

En ny kunstig intelligens kan hjælpe os til at vide, om vores kropslige alder svarer til vores egentlige alder, og vores risiko for at få aldersrelateret sygdomme. Hvis algoritmen udregner, at du er yngre, end hvad der står på kørekortet, så er der større sandsynlighed for, at du lever længere, viser ny forskning. Det kan man bruge til at vurdere medicinske præparater og og andre indgrebs effekt på det overordnede fysiske helbred ved at måle den biologiske alder før og efter en periode med for eksempel medicinsk behandling, forklarer læge og adjunkt Morten Scheibye-Knudsen, der også er en del af Institut for Cellulær og Molekylær Medicin. Han har bidraget til at udvikle den kunstige intelligens sammen med forskere fra USA, Sydkorea og Canada.

– Der er brugt mange, mange penge på at finde biomarkører for aldring gennem tiden, og det har vist sig i det store og hele at slå fejl. Men med de her store komplekse datasæt, hvor mange parametre spiller sammen, så får vi et ret præcist billede af en persons biologiske alder, siger Morten Scheibye-Knudsen, adjunkt på Center for Sund Aldring og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet. Han er en af forfatterne bag en ny forskningsartikel, hvor forskerholdet afprøver den kunstige intelligens på en række blodprøver, som viser, at den kunstige intelligens rammer ret tæt på den faktuelle alder. Forskningsartiklen er et såkaldt ’proof of concept’, der viser, at algoritmen rent faktisk kan måle alderen på en blodprøve.

Læs mere her.