Både en spadsertur og et løb for at nå toget kræver at vi bevæger os. Men det er forskellige neuronale mekanismer i hjernen, der tillader os at sætte gang i og kontrollere disse bevægelser, afslører et nyt studie i Nature fra Københavns Universitet og Karolinska Instituttet. ’Startneuroner’ i midthjernen er vigtige for at kunne igangsætte bevægelse og kontrollere fart og i hvilket sammenhæng, viser museforsøg.

Foto: ABW
Gang, eller bevægelse af legemet fra et sted til et andet, er en af de mest grundlæggende ting, vi overhovedet gør. Vi gør det, når vi vil, eller når vi skal, og det er en kompleks sekvens fra at sætte bevægelsen i gang til at stoppe, når vi har nået vores destination. Samtidig bliver gangbevægelser udført i forskellige hastigheder som langsom gang eller løb, alt afhængig af vores formål.

Nu viser et nyt studie i det videnskabelige tidsskrift Nature af forskerne Vittorio Caggiano, Roberto Leiras, Haizea Goñi-Erro og kolleger sammen med leder af projektet professor Ole Kiehn, at to områder i midthjernen spiller bestemte roller for styringen af påbegyndelse, hastighed og valg af type gangbevægelser. De hedder Cuneiform Nucleus eller CnF og pedunculopontine nucleus eller PPN.

”Vi viser, at neuroner i både PPN og CnF kan igangsætte bevægelse, og at aktivitet i begge disse områder kan bidrage til opretholdelse og hastighedsregulering af langsom gang. Kun CnF er i stand til at skabe flugtbevægelse i høj hastighed som løb, mens PPN mere styrer langsom, udforskende gang,” siger professor Ole Kiehn fra Institut for Neurovidenskab på Københavns Universitet.

Læs mere her.