Fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, på Blegdamsvej 3B, 2200 København N, kommer en spændende nyhed fra celleforskningens verden:

Et stort internationalt samarbejde ledet af forskere fra Københavns Universitet har for første gang fundet frem til den mekanisme, som styrer sårheling i tarmen. Den nye opdagelse viser, at cellerne i tarmen bliver omprogrammeret til en forsterlignende tilstand, hvilket er afgørende for, at tarmceller kan hele sår i tarmen.

Foto: ABW

Blodig diarré, mavesmerter og utilpashed. Det er nogle af de symptomer, som patienter med den kroniske blødende tarmbetændelse – også kendt som colitis ulcerosa – oplever. Patienterne plages af store sår i tarmen, som ikke heles normalt. I dag behandles tilstanden med medikamenter, som primært er rettet imod tarmbetændelsen. Der findes dog endnu ingen behandling, som understøtter tarmens naturlige evne til at hele de blødende sår. Det skyldes, at forskningen indtil nu ikke har kortlagt, hvordan sårhelingen kontrolleres på celleniveau. Nu kan et stort internationalt samarbejde ledet af forskere fra Biotech Research & Innovation Centre (BRIC), Københavns Universitet i et nyt studie for første gang forklare den mekanisme, som styrer sårheling i tarmen.

”Vi ved, at tarmen hos raske personer er i stand til at helbrede sig selv. Vi har derfor arbejdet ud fra den hypotese, at det er nødvendigt at forstå normal sårheling, før vi kan forstå, hvad der går galt hos patienter med sår, som aldrig heler. Her er det nødvendigt at undersøge, hvad der normalt sker på det molekylære niveau. Vi vil efterfølgende kunne bruge denne viden til potentielt at forbedre sårheling. Vores nye studie viser, at helingen er afhængig af ændringer i tarmens celler. Ændringer som bevirker, at cellerne omprogrammeres til en forstertilstand”, siger lektor og forskningsgruppeleder Kim Jensen fra BRIC ved Københavns Universitet.

Læs mere her